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Mr. Edward T. Ramey, Esq.

Attorney at Law _

Isaacson, Rosenbaum, Woods & Levy, P.C.
633 17™ Street, Suite 2200

Denver, Colorado 80202

Re: Request for Advisory Opinion concerning Fair Campaign Practices Act
Dear Mr. Ramey:

I am writing in response to your inquiry dated June 9, 2000, in which you posed three
questions relating to the reporting requirements that House Bill 00-1472 imposes on an
organization that falls within the definition of an “issue committee” in section 1-45-103 (8)
(a) I), C.R.S,, of the “Fair Campaign Practices Act”. Please be advised that this opinion
is advisory only.

Preliminarily, it should be noted that section 1-45-103 (8) (a) defines two kinds of issue
committees. Subparagraph (I) of subsection (8) (a) defines what might be referred to as a
“single-purpose issue committee”, that is, a committee that was formed for the single
purpose of accepting contributions and making expenditures.to support or oppose a ballot
issue or ballot question. Subparagraph (II), enacted by H.B. 00-1472, defines another class
of issue committee, namely, an organization that accepts contributions or makes
expenditures in excess of $500 to support or oppose a ballot issue or question, regardless of
whether the organization was originally formed for that particular purpose. An
organization that meets the definition of subparagraph (II) but that was not originally
formed for the single purpose of supporting a ballot issue or question as described in
subparagraph (I), may be referred to as a “multi-purpose issue committee”. »

It appears that your questions relate specifically to the reporting obligations of “multi-
purpose issue committees”. I will address each of your questions in the order in which it
" was posed.

1. If such a committee makes an expenditure from its general, non-earmarked, funds for
the purpose of supporting or opposing a ballot issue or question, does the commilttee
Sulfill its reporting obligations by identifying itself as the source of the funds involved
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irrespective of how, when, or from whom the committee itself may have received those
Sfunds?

Answer: Yes. Section 1-45-108 (1) (b) provides that a multi-purpose issue committee is
not required to report donations, membership dues, or any other payments received unless
such amounts are used or to be used for the purpose of supporting or opposing a ballot
issue or ballot question. When such general, non-earmarked funds are used to support or
oppose a ballot issue or question, then the report must show the expenditures and must also
show sufficient contributions received to support the expenditures. (A report cannot show
expenditures in excess of funds available.) However, it is sufficient for the committee to
show its own organization as the source of contributions that support the expenditures.
Since it is assumed that the organization received the funds from general, non-earmarked
sources, then it would not be possible to attribute the funds to particular sources.
Therefore, the contribution should be treated as coming from the organization itself. In
such cases, it may be helpful to identify the contribution as from “general, non-earmarked
funds”.

2. If such a committee sets up a separate account for the purpose of supporting or
opposing a ballot issue or question, may it place in that separate account — in addition
to all earmarked contributions it has received for that purpose — general funds of its
own? If so, does the committee fulfill its reporting obligations by identifying itself as
the source of such general funds irrespective of how, when, or from whom the
committee itself may have received those funds?

Answer: The committee must set up a separate account and must make expenditures solely
from that account. Section 1-45-105.3 (8), C.R.S., requires that, “All contributions
received by a candidate committee, issue committee, political committee, or political party
shall be deposited in a financial institution in a separate account whose title shall include
the name of the committee or political party.” As discussed in the response to Question 1,
an expenditure from the organization’s general, non-earmarked funds represents a
“contribution” from the organization. Therefore, in accordance with section 1-45-105.3
(8), that contribution must first be deposited into the separate account before it may be
expended. Our understanding is that the legislative intent behind the separate account
requirement is that the separate account will provide a complete financial record of all
funds received and expended in connection with a candidate or issue. This legislative
intent is reinforced for issue committees by H.B. 00-1472’s enactment of new section
1-45-111 (2) (d), C.R.S., which limits the scope of subpoenas issued by an administrative
law judge requiring the production of documents to documents pertaining to contributions
to, and expenditures from, the separate account.

3. If such a committee receives non-earmarked contributions during a period in time
when a ballot issue or question is pending, are there any circumstances whereunder
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the committee would be required to report the amount and source of those
contributions if the committee independently decides to deposit those funds in a
separate account or otherwise use those funds for the purpose of making an
expenditure to support or oppose the ballot issue or question? If so, what are those
circumstances, and how specifically can we determine the period of time during which
receipt of a non-earmarked contribution may ultimately require that its source and
amount be reported?

Answer: When the committee on its own volition and not at the express or implied
direction of any donor decides to deposit some or all of its general, non-earmarked funds in
its separate campaign account, the committee would not be required to identify the
original, specific sources of those funds. As provided in section 1-45-108 (1) (b), the
committee is required to “report only those contributions accepted . .. for the purpose of
supporting or opposing a ballot issue or ballot question”. When the organization receives
funds from an outside source, it must make a reasonable, good-faith determination about
whether the funds are for “the purpose of supporting or opposing a ballot issue or ballot
question”. If they are, then the funds should be deposited into the separate account, and the
amount and source of those funds should be reported as individual contributions. If they
are not, then there is no obligation to report the amount and source individually, even if
some portion of the aggregate of all such non-earmarked receipts are later allocated by the
organization to the separate account. Instead, as discussed in the preceding responses, such
an allocation will be reported as a contribution from the organization itself.

I am aware that section 1-45-108 (1) (b) also provides, “Such issue committee shall not be
required to report donations, membership dues, or any other payments received unless such
amounts are used or to be used for the purpose of supporting or opposing a ballot issue or
ballot question.” (Emphasis added.) However, in the circumstances where non-earmarked
receipts “are used” for campaign purposes, I do not believe it was the legislative intent that
such receipts then become reportable individually as campaign contributions, so long as
there was a reasonable, good-faith determination upon receipt that such funds were not
received “for the purpose of supporting or opposing a ballot issue or ballot question”.
First, the discussion in legislative hearings supports the interpretation that individual
donors would not be reported in such circumstances. Second, there would be a practical
difficulty in reporting individual donors, in that the organization would have no reasonable
method for determining which specific non-earmarked sources were being allocated to the
separate account.

Summary: A multi-purpose issue committee is required to set up a separate financial
account for all contributions and expenditures relating to the support or opposition of a
ballot issue or question. When the organization receives funds from an outside source, it
must make a reasonable, good-faith determination about whether the funds are for “the
purpose of supporting or opposing a ballot issue or ballot question”. If so, then the funds



Mr. Edward T. Ramey
July 20, 2000
Page 4

should be deposited into the separate account, and the amount and source of those funds
should be reported as individual contributions. If not, then the funds should not be
deposited into the separate account. If the organization later chooses to allocate some or all
of such non-earmarked funds for campaign purposes, then it should transfer the funds into
its separate campaign account and report the transfer as a contribution from the
organization itself. The committee is never required to report the original amount and
source of such non-earmarked funds, so long as it made a reasonable, good-faith
determination upon receipt that such funds were not “for the purpose of supporting or
opposing a ballot issue or ballot question”.

I hope that this answers your questions. If we can be of further assistance, please do not
hesitate to contact this office. '

Sincerely,

Donetta Davidson

By: (Ll Q. ol
Deputy Secretary of State
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Donetta Davidson

Secretary of State

Attention: William Hobbs

Deputy of Administration to the Secretary of State
1560 Broadway Suite 200

Denver, CO 80202

RECEIVED
JUN 1 4 2000

Re: House Bill 00-1472 SECREIART ur o1 ATE

Dear Mr. Hobbs:

I am writing on behalf of several clients to request a clarification from the Secretary of
State regarding the reporting requirements which HB 1472 places upon organizations that may
fall within the definition of an "issue committee” under C.R.S. § 1-45-103(8)(a)(1D).

Under new C.R.S. § 1-45-108(1)(b), such committees are required to report "only those
contributions accepted . . . for the purpose of supporting or opposing a ballot issue or ballot
question.” This subsection then specifically provides that donations, dues, and other payments
received by such committees need not be reported "unless such amounts are used or to be used
for the purpose of supporting or opposing a baiiot issue or baliot question."”

It is certainly my understanding that new C.R.S. § 1-45-108(1)(b) will require such
committees to report any contributions accepted by them - as well as expenditures made and
obligations entered into - for the purpose of supporting or opposing a ballot issue or question.
However, I am uncertain how to advise on the following points:

1. If such a committee makes an expenditure from its general, non-earmarked, funds
for the purpose of supporting or opposing a ballot issue or question, does the committee fulfill its
reporting obligations by identifying itself as the source of the funds involved irrespective of how,
when, or from whom the committee itself may have received those funds? '
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2. If such a committee sets up a separate account for the purpose of supporting or
opposing a ballot issue or question, may it place in that separate account - in addition to all
earmarked contributions it has received for that purpose - general funds of its own? If so, does
the committee fulfill its reporting obligations by identifying itself as the source of such general
funds irrespective of how, when, or from whom the committee itself ‘may have received those
funds? ‘

3. If such a committee receives non-earmarked contributions during a period in time

when a ballot issue or question is pending, are there any circumstances whereunder the
‘committee would be required to report the amount and source of those contributions if the

committee independently decides to deposit those funds in a separate account or otherwise use
those funds for the purpose of making an expenditure to support or oppose the ballot issue or
question? If so, what are those circumstances, and how specifically can we determine the period
of time during which receipt of a non-earmarked contribution may ultimately require that its
source and amount be reported? ' ’

We would very much appreciate your guidance on the matters set forth above.

Ve Yy yours,

V
EdWard T. Ramey

ETR/dk




